İstanbul Teknik Üniversitesi’nde “Türkiye’de Mühendislik ve Mimarlığın 250 Yılı” başlıklı uluslararası sempozyum düzenlendi. Türkiye’nin modern anlamda mühendislik ve mimarlık tarihinin tartışıldığı programda geçtiğimiz iki buçuk yüzyıllık mühendislik serüveni ele alındı. Program 19-20-21 Mayıs 2022 tarihlerinde İTÜ Ayazağa Yerleşkesi Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde düzenlendi.
Program, Sempozyum ve Söyleşiler Komisyonu Başkanı Doç. Dr. Eminalp Malkoç’un konuşmasının ardından İTÜ rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu’nun sempozyumun açılış konuşmasıyla başladı. Açılış konuşmalarının ardından ise “Dünden Bugüne İTÜ” konulu oturuma geçildi. Oturuma Türk Bilim Tarihi Kurumu üyelerimizden Prof. Dr. Mustafa Kaçar, Prof. Dr. Atilla Bir, Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu ve Prof. Dr. Zekai Şen’in yanı sıra İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Celal Şengör konuşmacı olarak katıldılar.
1773 yılında kurulan Mühendishane’den 2023 yılındaki İTÜ’ye gelene kadar İstanbul Teknik Üniversitesi’nde ve Türkiye’de mühendislik ve mimarlık alanında yaşanan gelişiminin konuşulduğu oturumda kurumumuzun başkanı Prof. Dr. Mustafa Kaçar, Mühendishane’nin kurulduğu ortam ve iklimin yanı sıra dönemin tarihsel koşulları içinde neden böyle bir kuruma ihtiyaç duyulduğuna dair bir konuşma yaptı. Ardından, kurumumuzun onursal başkanı Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu, Türkiye’de modern bilimin öncüleri arasında kabul edilen ve Mühendishane’nin başhocalarından olan Hoca İshak Efendi hakkında bir konuşma yaptı. İhsanoğlu konuşmasında devletin “mütefennin zabit” yetiştirmek hedefine matuf olarak İshak Efendi’nin önemli görevler üstlendiğini böylece eğitimin fonksiyonunun “hendeseden” “mühendisliğe” dönüşümünü sağladığını ve Osmanlı Türkçesini modern bilimi ifade edebilecek gelişme seviyesine ulaştırdığını aktardı.
İTÜ’de uzun yıllar görev yapmış olan Prof. Dr. Atilla Bir, Mühendishane’de verilen ilk dersler hakkında bilgilendirmede bulunurken; İTÜ’nün kıymetli hocalarından olan Prof. Dr. Celal Şengör ise kuruluşundan bugünlere gelene kadar İstanbul Teknik Üniversitesi’nin ülkemizde ve uluslararası camiada mühendislik eğitimindeki konumu üzerine bir değerlendirme konuşması yaptı. İlk oturum İTÜ’de önemli çalışmalara imza atmış olan Prof. Dr. Zekai Şen’in 1960-70’lerde İTÜ’nün Türkiye’deki gençler arasında oluşturduğu vizyon, düşünce ve beklentileri ele aldığı konuşmasıyla sona erdi.