Türk Bilim Tarihi Kurumu kurucu başkanı Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu, İslam bilim mirası alanında uluslararası çalışmalarıyla literatüre önemli katkılar yapan bilim adamlarına Kuveyt Bilimleri Geliştirme Vakfı (KFAS) tarafından her üç yılda bir verilen Kuveyt Ödülü’ne layık görüldü.
KFAS’ın, Prof. İhsanoğlu’nun Kuveyt Ödülü’ne layık görülmesi konusunda yaptığı açıklama şu şekilde; “Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu, Arap ve İslam dünyasının bilimsel mirası konusunda önemli bir otoritedir. İhsanoğlu, bu alana kırk yıla yayılan katkıları ile üretken bir bilim insanı ve yazardır. İhsanoğlu’nun alanında en önemli katkısı, özellikle Osmanlı döneminde, İslam bilim tarihi mirasına ait çalışmaları genişletmek ve derinleştirmektir. 1970’lere kadar, çoğu bilimsel çalışma, yalnızca 12. yüzyılda sona eren İslami bilimlerin altın çağına odaklanmıştı. Ancak İhsanoğlu, bu çalışma alanını çok yönlü olarak canlandırmada ve genişletmede etkili ve başarılı oldu. İhsanoğlu iki tematik bilimsel alana öncülük etti ve bunları geliştirdi. Birincisi, İslami bilim kurumlarının tarihi, gelişimi ve rolünün incelenmesidir. İkincisi ise doğu ve batı arasındaki bilgi transferinin dinamikleri, özellikle orta çağda İslam dünyasından bilginin batıya nasıl aktarıldığı ve daha sonra modern Osmanlı döneminde Müslüman bilim adamlarının bu bilgi transferini nasıl benimsediği üzerine yaptığı çalışmalardır. İhsanoğlu, yaşamının onlarca yılını erken ve sonraki Müslüman alimler hakkında okuyarak ve yazarak geçirdi, ancak onun olağanüstü katkısı bu alimlerin bilgiye yönelik disiplinler arası yaklaşımını benimsemesidir. Bu nedenle, aynı zamanda bir bilim insanı, tarihçi, sosyolog ve edebiyat bilginidir. İslam bilimlerinin saklı tarihini yeniden keşfetmesini ve onun günümüzde modern bir bilim disiplinine dönüşmesine öncülük etmesini sağlayan da Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu’nun bu yaklaşımdır.”
Takdim töreniyle ilgili olarak konuşan İhsanoğlu: “İslam ve Osmanlı bilim tarihi alanında 40 yılı aşkın çalışmalarımız çok şükür literatürde büyük bir boşluğu doldurdu. Nostaljik ve ideolojik yaklaşımlara son vererek bilim tarihi metodolojisi içinde 18 ciltlik Osmanlı Bilim Tarihi Literatürü projesi bu sahanın temel kaynağı haline geldi. Çalışmalarımızın, Batı dünyasından sonra Arap Dünyasında da takdir edilmesi ve kabul görmesi mutluluk verici” dedi.