Skip to content
Twitter Instagram
Phone 533-3123812Hours Mon - Fri: 09:00 - 16:00
  • English
  • Türkçe
Turkish Society for History of Science

Turkish Society for History of Science

Non-profit Association for Public Interest

  • Home
  • About
  • Events
  • MembershipExpand
    • Honorary Members
    • Our Members
    • Membership Application
  • Contact
Donate
X TwitterInstagram Instagram
  • English
  • Türkçe
Turkish Society for History of Science
Turkish Society for History of Science
Non-profit Association for Public Interest

İhsanoğlu-Osmanlı

Bilim Tarihi Madalyası

Türk Bilim Tarihi Kurumu, yönetim kurulu tarafınca alınan karar ile her yıl bilim tarihi alanında yapılan doktora tez çalışmaları arasında yapılacak bir yarışma ile İhsanoğlu-Osmanlı Bilim Tarihi Madalyası verecektir. Bu ödül programı ile ilgili yönetim kurulu kararı ile yönetmelik metni aşağıda yer almaktadır.

İlk olarak 2022 yılında verilecek olan madalya için başvurular başlamış olup son başvuru tarihi 31 Mart 2022 olarak belirlenmiştir. Adaylar başvuru sayfamızda yer alan form aracılığı ile başvuruda bulunabilirler.

Yönetim Kurulu Kararı

Tarih: 11.09.2021
Sayı:

Türk Bilim Tarihi Kurumu Derneği Yönetim Kurulu, Prof.Dr. Mustafa KAÇAR başkanlığında toplanarak;

“İhsanoğlu-Osmanlı Bilim Tarihi Madalyası En İyi Doktora Tez Ödülü”, adıyla tez ödül programı başlatılması ve detaylarının ekli yönetmelik ile tespit edilmesi hususlarında karar vermiştir.

“İhsanoğlu-Osmanlı Bilim Tarihi Madalyası En İyi Doktora Tez Ödülü”, adıyla tez ödül programı başlatılması ve detaylarının ekli yönetmelik ile tespit edilmesi hususlarında karar vermiştir.

  1. Uluslararası Bilim Tarihi ve Felsefesi Birliği tarafından her 4 yılda bir İslam bilim tarihi konusunda en iyi doktora tezi çalışmasına verilen “İhsanoğlu Altın Madalyası”na ilişkin madalya masrafı ile Kongreye katılmak üzere kazanan adaya sağlanan uçak bileti masraflarının İhsanoğlu Ailesinin desteğiyle Dernek tarafından karşılanmasına karar verilmiştir.
  2. Uluslararası Bilim Tarihi ve Felsefesi Birliği tarafından her 4 yılda bir İslam bilim tarihi konusunda en iyi doktora tezi çalışmasına verilen “İhsanoğlu Altın Madalyası”na ilişkin madalya masrafı ile Kongreye katılmak üzere kazanan adaya sağlanan uçak bileti masraflarının İhsanoğlu Ailesinin desteğiyle Dernek tarafından karşılanmasına karar verilmiştir.

İhsanoğlu-Osmanlı Bilim Tarihi Madalyası En İyi Doktora Tez Ödülü Yönetmeliği

Birinci Bölüm

Amaç, Kapsam, Dayanak

Amaç

Madde 1- Bu yönetmeliğin amacı “İhsanoğlu-Osmanlı Bilim Tarihi Madalyası En İyi Doktora Tez Ödülü” programının usul ve esaslarını belirlemektir.

Kapsam

Madde 2- Bu yönetmelikte usul ve esasları belirlenen ödül programı, doktora eğitimi kapsamında yazılmış tezleriyle doktora unvanını kazanmış genç bilim insanlarını kapsar.

Dayanak

Madde 3- Anayasa, Ticaret Kanunu, Dernekler Kanunu ile Türk Bilim Tarihi Kurumu Derneği Tüzüğü ile 11.09.2021 tarih ve XXX? sayılı Türk Bilim Tarihi Kurumu Derneği Yönetim Kurulu kararı hükümlerine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

Madde 4- Bu yönetmelikte belirtilen:

  1. Dernek: Türk Bilim Tarihi Kurumu Derneği’ni
  2. Yönetim Kurulu: Türk Bilim Tarihi Kurumu Derneği Yöntemi Kurulu’nu
  3. Ödül: İhsanoğlu-Osmanlı Bilim Tarihi Madalyası En İyi Doktora Tez Ödülü’nü
  4. Aday: Ödül programına başvurmuş kişi ve tezini
  5. Jüri: İhsanoğlu-Osmanlı Bilim Tarihi Madalyası En İyi Doktora Tez Ödülü programı jürisini ifade eder.

İkinci Bölüm

Usul ve Esaslar

Süre

Madde 4 – Ödül programı her yıl düzenlenir.

Başvuru Çağrısı

Madde 5- Ödül programına başvuru yapılması amacıyla her yıl, Dernek tarafından tüm ilgili kurum ve kuruluşlara gönderilmek üzere Türkçe ve İngilizce dillerinde ayrı başvuru çağrıları hazırlanır. İlan ayrıca dijital mecralarda dağıtılır ve Derneğin web sitesinden duyurulur.

Başvuru Tarihi

Madde 6- Ödül programına son başvuru tarihi her senenin 31 Aralık tarihidir. Yönetim Kurulu mücbir sebepler gerekçesiyle son başvuru çağrısı ile başvuru tarihinin ilan edilme tarihlerini değiştirebilir.

Başvuru Şartları

Madde 7 –  Ödül programına, her yıl 31 Aralık günü saat 23:59’a kadar, ilgili kurumun onayladığı eksiksiz olarak kabul edilmiş doktora tezleri ile doktor unvanını kazanan kişiler başvurabilir.  

Aday doktora tezleri, Osmanlı bilimi (tabii ve riyazi ilimler), Osmanlı teknolojisi ve ilgili kurumların tarihi konularında yazılmış olmalıdır.

Herhangi bir dil, bölüm ve ülke şartı aranmaksızın Osmanlı bilimi (tabii ve riyazi ilimler), Osmanlı teknolojisi ve ilgili kurumların tarihi konularında yazılmış ve ilgili kurum tarafından onaylanmış doktora tezleri ödül kapsamında değerlendirilir.

Adaylar, tezin bir elektronik kopyası ile 10 sayfayı geçmeyecek uzunlukta bir özetini Dernek tarafından belirlenecek elektronik posta adresine gönderir. Türkçe ve İngilizce dilleri dışında yazılmış tezlerin değerlendirilebilmesi amacıyla, adaylar başvurularında tezin bir elektronik kopyası ile 20 sayfayı geçmeyecek Türkçe veya İngilizce tez özetini gönderirler.

Adaylar başvuru için hazırladıkları elektronik postanın konu başlığında “İhsanoğlu-Osmanlı Bilim Tarihi Madalyası-Başvuru Yılı-Soyisim” formatını kullanır.

Yönetim Kurulu, başkaca başvuru şartları belirleyebilir, mücbir sebepler gerekçesiyle ödül programını ve başvuru sürecini en fazla 1 yıl erteleyebilir.

Ödül Jürisi

Madde 8- Jüri, Türk Bilim Tarihi Kurumu Derneği Yönetim Kurulu tarafından tespit edilir. Jüri, 5 kişiden oluşur. Ekmeleddin İhsanoğlu, jürinin tabi üyesidir. Böylece, jüri, Ekmeleddin İhsanoğlu ile belirlenecek diğer 4 kişiden oluşur.

Ödüle layık görülen doktora tezi, ödül için aday gösterilen tezler arasından jüri incelemesi sonucunda alınacak oy çokluğu kararı ile belirlenir.

Kazanan Adayın Belirlenmesi

Madde 9- Yönetim kurulu tarafından her ödül döneminde (oylamaya katılmayan) sorumlu kişi belirlenir. Bu kişi, aday tezlerin listelenmesi, başvuran adayların dosyalarının hazırlanması ve jüri üyelerine gönderilmesinden sorumludur. Bu kişi ayrıca, jüri toplantısında oyların tasnifi ve sonuçların kayda geçirilmesi işlemleri ile diğer sekretarya işlerini yapar.

Jüri toplantısı tabii üye Ekmeleddin İhsanoğlu yönetiminde yapılır. Jüri toplantısına, jüri üyeleriyle birlikte Yönetim kurulu tarafından görevlendiren sorumlu kişi oy kullanma yetkisi olmadan katılır.

Jüri toplantısı başkanı gerekirse oylamaya geçilmeden önce adayların ve tezlerin tanıtımı ve değerlendirilmesi üzerinde görüşme açar.

Jüri üyelerinin tamamının katılarak yapıldığı gizli oylamada yarıdan bir fazla oy alan (oy çokluğu) aday, ödüle hak kazanır.

Jüri toplantısına katılamayan üyeler, oylarını kapalı zarflı bir yazıyla önceden Jüri Başkanına gönderirler. Bu oylar, oylamaların tekrarı sırasında değişmez.

Yönetmelik tarafından düzenlenmeyen durumlarda, gerekli karara varmak, Jüri oylarının çoğunluğuyla mümkündür.

Ödül ve Tören

Madde 11-   Ödüle layık görülen tez için, adaya madalya ile berat takdim edilir.

Madalya; bir yüzünde Derneğin logosu, “TBTK” ve “İhsanoğlu-Osmanlı Bilim Tarihi Madalyası” ile Latince ve Osmanlı Türkçesiyle yazılmış “Rütbelerin en yücesi ilim rütbesidir” ibareleri ve kazanan adayın ismi, soyismi ile ödülün verildiği yıl; diğer yüzünde Prof. Ekmeleddin İhsanoğlu’nun kabartma portresi ile çevresinde Ekmeleddin İhsanoğlu ibaresinin yer aldığı, kenarları işlemeli bronz yapıdadır.

Berat, Jüri Başkanı ile TBTK Başkanının imzalarının yer aldığı bir metindir.

Ödül töreni, Dernek tarafından ilan edilecek olan başvuru çağrısında belirtilir. Törene, ilgili akademik kurumların başkan, yönetici ve mensupları ile basın davet edilir.

Diğer Hükümler

Madde 12- Aynı zamanda Jüri başkanı olan tabii üyenin vefatı sonrasında Yönetim kurulu, yeni bir jüri üyesi belirler, Yönetim Kurulu Başkanı jüri başkanı olarak jüri toplantılarını yönetir.

Bu yönetmelik çerçevesinde belirlenen madalyaya ilişkin masraflar İhsanoğlu Ailesi tarafından karşılanır.

Yürürlük

Madde 13- Bu yönetmelik, Türk Bilim Tarihi Kurumu Derneği Genel Kurulu’nun onayıyla yürürlüğe girer.

Yürütme

Madde 14– Bu yönetmelik hükümlerini Türk Bilim Tarihi Kurumu Derneği Yönetim Kurulu yürütür.

In 1989, the first History of Science Association in Turkey was established in Istanbul, bringing together scholars engaged in science and the history of science. In 1991, it was renamed the Turkish History of Science Society.

Faydalı Linkler

  • Gizlilik Politikası
  • Duyurular
  • Öğrenci Üyeliği
  • Etkinlik Takvimi
  • FSMVU Bilim Tarihi

Derneğinize Nasıl Destek Olabilirim?

İlk Sizin Haberiniz Olsun


© 2025 Turkish Society for History of Science | Mehmet YILDIZ

Scroll to top
  • Home
  • About
  • Events
  • Membership
    • Honorary Members
    • Our Members
    • Membership Application
  • Contact
Donate
Search