Geçmiş Faaliyetlerimiz
Dernek ve üyelerimizin ulusal ve uluslararası olmak üzere sempozyum, kongre, panel ve atölye gibi birçok faaliyette bulunmuştur. Yeni dönemde faaliyetlerimizi sıklaştırıp farklı etkinliklerle zenginleştirmeyi hedefliyoruz.
Türkiye’deki bilim tarihi ile ilgili çalışmalar ve gerekli bilgiler Türk Bilim Tarihi Kurumu vasıtasıyla duyurulmaktadır. Gerek ülkemizde gerek yurt dışında bilim tarihi sahasında yapılan her tür çalışmayı en doğru biçimde değerlendiren TBTK, faaliyetleriyle Türkiye’nin uluslararası niteliğe sahip ilk ve tek bilim tarihi cemiyeti olması açısından ayrı bir önem taşımaktadır. 1999 yılında 10. kuruluş yılını kutlayan TBTK, ülkemizdeki bilim tarihi çalışmalarını hem Türk hem yabancı bilim adamlarına tatmanın yanı sıra, bilimin yurt çapında sadece bilim çevrelerine değil, bilim dışı çevrelere de yaygınlaştırılması hedefi doğrultusunda faaliyetlerini sürdürmektedir.
Bugün dünyada gelişmiş tüm ülkelerde bilim ve teknolojiye verilen önem ve bu ülkelerin bilim politikaları içinde bilim ve teknolojinin desteklenmesi bir tesadüf değildir. Türkiye’nin ekonomik ve sosyal kalkınmasında bilim politikasının önemli bir yeri olacaktır. Son 20 yıl içerisinde Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın hususi destekleriyle ülkemizde öncelikle bilim ve bilim tarihi çalışmalarının desteklenmekte ve bu alanda ülke çapında büyük hamleler gerçekleşmektedir.
Uluslararası Faaliyetler
Ulusal Faaliyetler
Türk Bilim Tarihi Kurumu ve Üyelerinin Konferansları
Türk Bilim Tarihi Kurumu, kamuoyunun ilgisini Bilim Tarihi konularına çekebilme ve Türklerin değişik dönemlerde bilime yaptıkları katkıları tanıtmak amacıyla çeşitli konferanslar düzenlemiştir. Bu konferansları bilim adamları, öğrenciler ve konuya meraklı geniş bir dinleyici kitlesi takip etmiştir.
- Ramazan Şeşen, “Arapça’dan Batı’ya Tercüme Edilen İlim Kitapları”, 20 Ocak 1990.
- Hüsrev Hatemi, “İlim Dilinin Türkçeleşmesi”, 17 Şubat 1990.
- Sevim Tekeli, “Meşhur Osmanlı Astronomu Takiyüddin el-Rasıd”, 3 Mart 1990.
- Zafer Orbay, “Türkiye’de Uçak Sanayi”, 19 Mayıs 1990.
- Emre Dölen, “Osmanlı Camcılığı”, 29 Aralık 1990.
- Mehmet İpşirli, “Osmanlı İlmiye Sınıfı”, 4 Mayıs 1991.
- Vildan Göksoy, “Osmanlı Saray Hastahaneleri ve Topkapı Sarayı Cariyeler Hastahanesi”, 16 Kasım 1991.
- Emre Dölen, “Fatih Döneminde Topçuluk”, 7 Aralık 1991.
- İlter Uzel, “İslam’da Diş Hekimliği”, 20 Şubat 1993.
- Önder Küçükermen, “19. Yüzyıl Ürünleriyle Türk Sanayi”, 17 Nisan 1993.
- Feza Günergun, “Türkiye’ye Metrik Sistemin Girişi”, 2 Nisan 1994.
- Kazım Çeçen, “İstanbul’daki Eski Su Tesisleri”, 30 Nisan 1994.
- Atilla Bir, “Rubu Tahtası”, 14 Mayıs 1994.
- Aykut Kazancıgil, “Osmanlı İmparatorluğu’nda Hekimlik ve Pozitif Bilimler Açısından Çağdaşlaşma”, 17 Aralık 1994.
- Hikmet Üçışık, “21. Asra Girerken: Yüksek Teknoloji, Globalleşme ve Türkiye”, 17 Mayıs 1997.
- Emre Dölen, “Osmanlı Döneminde Tekstil Sanayii Kurma Teşebbüsleri (Dia Gösterisi)”, 1 Mayıs 1999.
30 Haziran 2018’de aramızdan ayrılan Prof. Dr. Fuat Sezgin, yaptığı devasa çalışmalarla unutulmaya yüz tutmuş İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi alanına önemli katkılarda bulunmuştur. Bu sebeple 2019 yılı Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından “Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Yılı” olarak ilan edilmiştir. İslam bilim ve teknoloji tarihinin kazanımlarının, birikimlerinin, başarılarının ve hatta eksikliklerinin tüm yönleriyle ortaya konulması, şimdiye kadar hak ettiği ilgiyi görmemiş olan bu alanın paneller, sempozyumlar, konferanslar ve yazılı-görsel-işitsel tüm vasıtalarla ve çeşitli etkinliklerle ülkemiz geneline ve tüm dünyaya duyurulması, bu konuda bir farkındalık oluşturulması ve gelecek kuşaklara bu birikimin ve farkındalığın aktarılması ön görülmüştür. Bu çerçevede TBTK Derneği birçok uluslararası konferansın, sempozyumun ve panelin düzenleme ve bilim kurulunda yer almış ve çeşitli vesilelerle konuşmalar yapmıştır. Bu etkinliklerin sayısı atmışın üzerindedir. Bu çerçevede bazı etkinlikler şunlardır.
4 Mart 2019, TBTK YK üyelerimizden Prof. Dr. Tuncay Zorlu’nun moderatör, Prof Dr. Atilla Bir ve Dernek başkanımız Prof Dr. Mustafa Kaçar’ın konuşmacı olarak katıldıkları programda İslam tarihi, bilim ve teknoloji alanlarında sayısız eserler bırakan Sezgin konuşuldu.
13 Haziran 2019 Derneğimizin Başkanı ve yönetim kurulu üyeleri 13 Haziran 2019, “I. Uluslararası Prof. Dr. Fuat Sezgin İslâm Bilim Tarihi Sempozyumu”nda organizasyon heyetinde ve bilim kurulunda yer aldı ve ayrıca konuşmacı olarak katkıda bulundular.